Yazar : AhmetZekiTasgar
7 Ekim 2014 Salı
Terleme, vücudun ter bezlerinden dışarı tuzlu bir sıvının salınmasıdır. Özellikle yaz mevsimiyle birlikte sık sık şikayet ettiğimiz terlemenin aslında vücut için olmazsa olmaz bir işlevi vardır: terleme, vücudumuzunsoğutma sistemidir. Dışarıdaki sıcağa rağmen ter yoluyla vücut ısısının artmaması ve belli bir aralıkta kalması sağlanmış olur. Üstelik vücuttan çeşitli toksinlerin atılmasını da sağlar. Ter daha çok koltuk altlarında, ayaklarda ve avuç içlerinde görülür. Ne kadar terlediğimiz, vücudumuzda ne kadar ter bezimiz olduğuyla yakından ilgilidir. Bir insan 2 ila 4 milyon arasında değişen sayıda ter beziyle doğar. Ergenlik döneminde ter bezleri tümüyle aktifleşir. Kadınlarda daha çok sayıda ter bezi bulunmasına karşın, erkeklerdeki ter bezleri daha aktiftir.
Terleme sinir sisteminin otonom bir bölümü tarafından kontrol edilir ve bu sistem üzerinde bizim herhangi bir bilinçli kontrolümüz yoktur. Terleme vücudun doğal bir ısı ayarlama yöntemi olduğundan hava sıcak olduğunda daha çok terleriz. Ayrıca spor yaptığımızda, efor sarf ettiğimizde ya da heyecanlandığımızda, korktuğumuzda veya sinirlendiğimizde de terleriz. Aşırı terlemeye neden olan bir başka durum da menopozdur.
Ancak bu yukarıda saydıklarımızın hiçbiri ortada yokken, durduk yere sürekli olarak ter döküyor, ter nedeniyle diğer insanlarla temas etmekten kaçınıyor ve ter kokusuyla baş edemiyorsanız, tıp dilinde ‘hiperhidroz‘ denilen aşırı terleme bozukluğundan muzdarip olabilirsiniz.